Orașul Orșova este situat pe malul Dunării, la contactul dintre Munții Almăjului cu Podișul Mehedinți, pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier.
Pe harta actuală a județului Mehedinți, Orșova se află în partea de vest a județului, învecinându-se la sud cu Dunărea, la vest cu comuna Eșelnița, la nord cu județul Caraș-Severin, iar la est cu comuna Ilovița.
Suprafața totală a orașului este de 5467 ha .
Orasul Orsova, al doilea ca marime din Judetul Mehedinti, este un oras vibrant, tanar, cu un imens potential, care priveste cu încredere spre viitor.
Nu este călător, cu trenul sau cu mașina, care, ieșind din defileul muntos, să nu tresară la vederea Orșovei noi. Orașul îi apare surprinzător, în față pe marginea unei oglinzi imense de apă, care reflectă colinele abrupte din jur și cerul.
Şi totuși, noua Orșovă, văzută dinspre Dunăre, de pe un vapor, oferă o priveliște și mai impresionantă. Acolada albă a orașului, continuată de un șir de siluete din beton, între care se disting cele două gări î una lângă calea ferată, alta lângă apă, apoi calele unui șantier naval, cheiuri de piatră, înconjoară de jur împrejur imensa deschidere a unui golf. Se văd plutind nave, zboară pescăruși.
Priveliștea e cu totul aparte, grandioasă. Ultimul epitet e cu atât mai justificat, cu cât creatorii peisajului, care au concurat însăși natura, sunt oamenii acestui deceniu. Deceniul care a fost martor al zăgăduirii Dunării la Porțile de Fier pentru a preface energia ei ân fulger electric. Apele fluviului s-au oprit ân pieptul de beton al barajului. Turbinele au fost puse în mișcare. Fluviul, prins între munți, a conturat un imens lac siliniu. La marginea lui, într-un golf liniștit, se desfășoară acolada albă a Orșovei noi.
Orașul, e deci, una din rezultatele acestei mari opere de transformare a naturii. Mai mult: un loc unde oamenii au dat una din bătăliile hotărâtoare. Noul oraș s-a născut în toiul acesteia. Iată de ce epopeea Porțile de Fier include momentul Orșovei printre capitolele sale cele mai emoționante.
Fiindcă tot ce s-a întâmplat aici , în acești ani, este fără precedent: un oraș întreg, cu case și străzi, cu instalații portuare și întreprinderi, cu 10.000 de locuitori, și schimbă locul de așezare, mutându-se cu câțiva kilometri mai sus. Şi aceasta fără să-și înceteze nici pentru un moment activitățile cotidiene, munca productivă. Ţesătoria Cazanele, întreprinderea de reparații fluviale, întreprinderea minieră și îndeplinesc sarcinile…
( Fragment din “Orșova – Capitol vibrant în epopeea Porțile de Fier” de Vasile Nicorovici )
Importanţa strategică şi economico-socială precum şi caracterele geografice distincte ale Defileului Dunării la Porţile de Fier sunt principalele motive care au generat din vechi timpuri atenţia oamenilor de ştiinţă asupra acestei regiuni. În unele lucrări ale scriitorilor din antichitate şi din evul mediu timpuriu (Ptolemeu, Ulpianus, Procopius din Cezareea) apar primele informaţii de natură geografică cu privire la defileul carpatic al Dunării. Există o seamă de relatări în lucrările geografice şi cartografice aparţinând unor istorici şi geografi arabi şi italieni. (Abdul Feda 1273-1331). Documentele cartografice se înmulţesc începând cu sec. al XVIII- lea, între acestea figurând harta Ţării Româneşti a stolnicului Cantacuzino, tipărită la Padova în 1700, harta lui Schwant pentru Oltenia în 1723, harta aromânului Rhigas din Velestin apărută la Viena în 1797.
Secolul XIX continuă să îmbogăţească documentele cartografice în care figurează zona Defileului Dunării. Începutul îl face geomorfologul A. Penck, care, în 1891 emite ipoteza că valea transversală a Dunării prin Carpaţi este un canal de scurgere străveche care a supravieţuit ridicării catenei muntoase şi scufundării bazinelor depresionare despărţite de înălţimile lor. În 1896 Fr. Toula explica formarea defileului prin săparea unei văi din amonte spre aval ca urmare a înălţării lacului Panonic. În aceeaşi perioadă, G. Ionescu şi M. Drăghiceanu explică formarea defileului prin existenţa unei falii. În 1902 geograful francez Em. De Martonne formulează ipoteza captării unei Dunări panonice de către un râu cu nivel de bază mult mai jos, care curgea spre lacul Câmpiei Române aflat în continuă regresiune spre est. Această ipoteză a fost susţinută de G. Vâlsan (1916). Geograful sârb J. Cvijic (1908) formulează ipoteza antecedentei care susţine că fluviul a format valea prin munţi pe traseul unei vechi strâmtori marine miocene, a cărei existenţă este probată de resturile sedimentare din depresiunile alăturate.
Între cele două războaie mondiale lucrările de specialitate se diversifică:
Regionime
Zona Orşovei a aparţinut regiunii Banatului, însă după organizarea administrativ- teritorială din 1968 toată regiunea a fost anexată judeţului Mehedinţi , care aparţine regiunii Oltenia. În ceea ce priveşte regionimul Banat, cercetările au stabilit autohtonia termenului în toată regiunea cuprinsă între Tisa, Mureş, Dunăre. Atestarea documentară datează din 1230. După ocuparea de către austrieci, începând cu 1718 regiunea este numită Temescher Banat şi apoi, simplu Banat. În literatura de specialitate, regionimul Banat desemnează provincia istorică dintre Mureş, culoarul Bistra-Timiş-Cerna şi Dunăre ca parte componentă a statului român.
Oronime
Numele geografice date diferitelor forme de relief fie că sunt toponime majore de circulaţie generală (M. Mehedinţi, M. Almăj), fie sunt toponime minore de circulaţie locală. Ele descriu poziţia, aspectul sau altă particularitate locală. În ceea ce priveşte oronimele cu originea în antroponime sunt puţine în zona Orşovei: dealul Alion, care ar fi putut rezulta prin contopire, Dealul Moşului derivat din nume popular de creaţie românească din fondul vechi. Unele oronime pot să preia nume de persoane de la popoare străine, cum s-ar explica oronimul Dealul Meja provenit din limba sârbă.
Din lista apelativelor autohtone, din fondul traco-geto-dac al limbii române fac parte numele unor vârfuri ca Cioaca Mică şi Cioaca Mare, în care cuvântul cioacă are sens de deal, movilă sau vârf de munte.
Zootoponime şi fitotoponime
Locul numit Groapa Lupului are un nume care provine din cuvinte care se referă direct la animale, denumire caracteristică pentru teritoriul daco-roman. La fel s-ar putea interpreta şi oronimul Dealul Bărzuica care are la bază un apelativ traco-geto-dac (barza), putând să sugereze altitudinea mai mare faţă de dealurile din jur. Dealul Culmea Poienilor se referă la asociaţii de plante care formează suprafeţe întinse de păşune răspândite la o altitudine de 300 metri.
Hidronimele . Numele fluviului Dunărea se presupune că este moştenit de la populaţia autohtonă daco-moesică (E. Petrovici 1970). Numele derivă din tracicul Donare sau Donaris. Termenul de Porţile de Fier sau Gherdapuri, Cazane, Graben se identifică cu noţiunea de barieră de stânci peste care Dunărea este nevoită să treacă. Apelativul gherdap are înţelesul în terminologia geografică românească de cataractă, vârtej mare în cursul unei ape. Termenul de gherdap este de origine turcă guirdap şi înseamnă cascadă, vârtej de apă şi se întâlneşte sub o formă derivată în limba sârbă de ?erdap, menţionat pe hărţi.
Denumirea de clisură devenită toponim a fost utilizată în trecut, presupunându-se a fi de origine greacă, deoarece clis-clides înseamnă cheie, vale îngustă. Astăzi termenul de clisură înglobează tot teritoriul de la Moldova Nouă şi până la Orşova. Valea Slătinicului, Graţca şi datoresc numele prezenţei unei populaţii slave mai recente. Cerna (Tsierna, Dierna, Tierna ) derivă din hidronimia antică .
Oiconimele
Izvoarele istorice şi cartografice menţionează existenţa în această zonă a oiconimului Dierna, Tierna sau Tsierna, de origine dacă, a cărei vatră se află acum sub apele lacului de acumulare. Ea esta menţionată în Tabula Peutingeriana sub numele Statio Tsierniensis, adică Staţia Diernei.
Orşova istorică, localitatea Vrscia, Vrşova este amintită de Gesta Hungarorum, care a cules numele din tradiţia păstrată de românii autohtoni din principatul lui Glad. În anul 1744, Marsigli, publicând la Haga o descriere a Dunării în zona Porţilor de Fier notează pe hartă numirile: Cserna A, Orşova Antig.-Rom. Fortif. după 1688, fiind un document cartografic important.
Bazinetul depresionar Orşova este o componentă a depresiunii Ogradena-Bahna, unitatea acestei depresiuni fiind exprimată atât de peisajul geografic cât şi de structura geologică şi de prezenţa unei suprafeţe de nivelare unitară la un nivel superior de 300-350 metri în care au fost sculptate actualele bazinete de eroziune.
Nivelul de 400-450 metri încadrează depresiunea Orşova în partea de NE şi NV prin pătrunderea în bazinetul depresionar a unor culmi joase ale munţilor Mehedinţi şi munţilor Almăj.
Nivelul de 300-350 metri apare pe marginea depresiunii, contactul cu regiunea limitrofă a munţilor fiind format din culmile interfluviale ale bazinetelor din componenţa depresiunii Ogradena-Bahna. Nivelul terasei a 8-a a Dunării are extindere în Dealul Bărzuica, Dealul Meja, Dealul Alion, Dealul Drănic.
Nivelul de 250-270 metri corespunde unei terase a Dunării cu altitudine relativă de 200-220 metri. Terasa a 7-a apare sub formă de umeri in Groapa Lupului, Valea Slătinicului, Valea lui Ivan.
Nivelul de 200 metri corespunde terasei a 6-a a Dunării, întâlnindu-se pe văile afluente Slătinicului, Valea lui Ivan, Culmea Poienilor.
Nivelul de 150 metri – terasa a 5-a a Dunării este bine reprezentat în Dealul Viilor, Dealul Dracului, Dealul Cioaca Mică.
Nivelul de 110-130 metri – terasa a 4-a a Dunării, a fost puternic modificat de terasarea şi nivelarea terenurilor pentru amplasarea vetrei noului oraş Orşova.
Suprafeţele de teren sub 70 metri altitudine, care includ terasele 3-2-1, precum şi lunca Cernei, au fost acoperite de apele lacului de acumulare, formându-se Golful Cerna.
Particularităţile climatice ale zonei depresionare Orşova sunt rezultatul interacţiunii dintre procesele radiative, circulaţia generală a atmosferei, condiţiilor variate ale reliefului.
Temperatura medie anuală la Orşova este de 10,8 grade Celsius.
Temperatura medie a lunii ianuarie este de – 0,7 grade Celsius; în luna iulie se înregistrează o temperatura medie de 22,1 grade Celsius .
Precipitaţiile medii sunt de 734 mm (între anii 1901-1990). în anul 1991 s-au înregistrat 873,3 mm. După anul 1970, odată cu construirea barajului şi formarea lacului de acumulare, un fenomen deosebit de frecvent este seceta.
Grosimea medie a stratului de zăpadă este de 10 cm, fiind specifică lunilor ianuarie-februarie.
Direcţia predominantă a vântului este N şi NV. Viteza medie anuală este de 4,5 m\s.
Reţeaua hidrografică a Orşovei este reprezentată de 2 artere: Dunărea şi Cerna, precum şi de unele pârâuri permanente sau semipermanente: pârâul Ţurlui, Ijnic, Slătinicul, pârâul lui Ivan, Graţca, Mozna, Dalboca.
Specii europene fagul, gorunul, carpenul, alunul. Subarboretul este format din mărul pădureţ, păducelul, cornul, sorbul, teiul.
Specii eurasiatice – plopul alb, plopul negru, sălcii. Din familia Graminee se întâlnesc specii ale genurilor Bromus, Poa, Festuca.
Elementul mediteraneean cuprinde specii mezoxerofile şi xerofile:
mojdreanul, cărpiniţa, cruşinul, cerul, gârniţa, gorunul, castanul, frasinul, smochinul, magnolia.
Elementul pontic este slab reprezentat în zonă prin: arţarul tătărăsc, porumbarul.
Endemismele sunt considerate plantele ale căror areale sunt cuprinse în întregime zonei sau o depăşesc în zonele învecinate.
Unele dintre speciile considerate endemice sunt răspândite şi în alte spaţii geografice din sudul Europei (smochinul, magnolia, castanul dulce, scumpia şi mojdreanul).
Unele specii sunt locale ca Stipa danubialis la Porţile de Fier, Dianthus pallens (garofiţa sălbatică), Pinus nigra banatica, Padus mahaleb (vişinul turcesc), brânduşa galbenă (Crocus moesiacus).
Pădurea se impune în peisaj prin întrepătrunderea elementelor continentale cu cele termofile sudice.
Pe versantul abrupt de pe malul stâng al Cernei şi pe versantul estic al văii Slătinicului sunt instalate sibleacurile formate din cărpiniţă (Carpinus orientalis), mojdreanul (Fraxinus ornus) şi scumpie (Cotinus coggygria) pe soluri slab evoluate şi puternic scheletice.
Sibleacul dezvoltat pe litosoluri şi soluri brune puternic scheletice, excesiv drenate, au un facies bogat în elemente termofile pe Dealul Moşului şi pe Dealul Alion: Quercus pubescens (stejarul pufos), Quercus virgiliana, teiul argintiu (Tilia tomentosa) şi liliacul (Syringa vulgaris). Pe versanţii sudici ai Dealului Moşului şi Alion apare nucul (Juglanus regia) şi păduri de salcâm în amestec cu alte foioase.
În locul pădurilor defrişate se instalează tufişuri termofile de sibleac şi pajişti cu păiuş de livezi, bărboasă şi obsigă.
Fauna e caracterizată printr-o mare diversitate de specii : căpriorul, mistreţul, lupul, vulpea, dihorul şi nevăstuica. Pe solul umed al pădurii se întâlnesc brotăcelul, guşterul, şopârla, şarpele Coheber jugularis caspius, vipera cu corn şi broasca ţestoasă de uscat.
Principalele specii de păsări din depresiunea Orşovei sunt gaiţa de pădure, coţofana, cioara, mierla, piţigoiul, vrabia, ciocănitoarea, uliul găinilor, cucuveaua şi buha. În sezonul rece, golful Cerna adăposteşte lişiţe, raţe sălbatice, câteva exemplare de cormorani şi câteva lebede.
Fauna acvatică a suferit modificări după construirea barajului de la Porţile de Fier. Ihtiofauna cuprinde următoarele categorii:
Solurile caracteristice depresiunii Orşova sunt influenţate de litologie, relief, climă, vegetaţie:
În depresiunea Orşova nu există nici o rezervaţie naturală, dar în împrejurimi sunt localizate: rezervaţia Cazanelor Dunării, rezervaţia Gura Văii Vârciorova, rezervaţia Faţa Virului şi locul fosilifer Bahna.
La 1 iulie 1993 populaţia municipiului era de 16. 032 persoane din care 7 971 bărbaţi şi 8 061 femei. Românii constituie marea majoritate a populaţiei – 14 872, cehi 322, germani 260, romi 216, maghiari 161, sârbi 134. turci 12, ucrainieni 6, evrei 6 şi alte naţionalităţi 43. Religia populaţiei este majoritar ortodoxă 14 790, romano-catolici 1 003, baptişti 98, penticostali 63, reformaţi 27, greco-catolici 23, musulmani 12 (Judeţele şi oraşele României în cifre şi fapte, volumul II B, Bucureşti, 1995).
După recensământul din martie 2002, populaţia municipiului Orşova este de 12. 700 locuitori.
În 1993 acţionau în Orşova 294 agenţi economici. Ei au ca obiectiv producţia (12), prestările de servicii (21) şi comerţul (261).
Fondul funciar al municipiului Orşova este de 5. 467 hectare, dintre care 335 hectare intravilan şi 5. 132 hectare în extravilan.
În domeniul transportului Orşova se află pe magistrala feroviară Bucureşti – Timişoara, pe Drumul Naţional 65 (Drumul European 6). De aici se desprinde şoseaua Orşova – Moldova Nouă (Drumul Naţional 57). Orşova este şi port la Dunăre. De asemenea, aici se află şi o autogară de călători, care face legătura cu Moldova Nouă, Băile Herculane, Drobeta – Turnu Severin şi alte trasee judeţene şi interjudeţene. În oraş există 5 linii de autobuze cu o lungime totală de 26 kilometri, o reţea stradală de 42 kilometri, În Întregime asfaltată şi o suprafaţă de 25 hectare spaţii verzi. Principalele obiective turistice din municipiu sunt:
Mănăstirea Sfânta Ana – înălţată pe Dealul Moşului între anii 1936 – 1939 ca o ctitorie a publicistului Pamfil Şeicaru şi sfinţită la 2 decembrie 1990.
Biserica catolică situată în centrul oraşului, construcţie în stil modernist a arhitectului Hans Fackelmann (1966 – 1972), ilustrată grafic de artistul timişorean Gabriel Popa.
Viaductul Seracova aflat la 100 metri de şoseaua naţională la limita nordică a oraşului; construit în anii 1739- 1740 de turci, este ultima relicvă a fostului canal Cerna.
Pentru cazarea turiştilor şi vizitatorilor există hotelul Dierna de o stea (200 locuri), baza nautică Nord (90 locuri), baza nautică Sud (60 locuri), hotel Meridian 3 stele (25 locuri), pensiunea turistică – Steaua Dunării – 2 margarete (24 locuri)
Municipiul Orşova dispune de reţea proprie de apă potabilă în lungime de 35 kilometri, 17 kilometri de canalizare publică şi o staţie de epurare a apei.
Fondul de locuinţe este de 1.874 spaţii locative în blocuri şi 3.500 la case.
La Orşova funcţionează următoarele instituţii bancare:
Orşova dispune de un post de televiziune prin cablu al firmei UPC Romania care a fost înfiinţată din anul 1993
1800
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.
1900
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.
2000
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.
Fi la curent cu articolele recente, publicate de Primăria Municipiului Orșova
Primăria Orșova
We firmly believe that the internet should be available and accessible to anyone, and are committed to providing a website that is accessible to the widest possible audience, regardless of circumstance and ability.
To fulfill this, we aim to adhere as strictly as possible to the World Wide Web Consortium’s (W3C) Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1) at the AA level. These guidelines explain how to make web content accessible to people with a wide array of disabilities. Complying with those guidelines helps us ensure that the website is accessible to all people: blind people, people with motor impairments, visual impairment, cognitive disabilities, and more.
This website utilizes various technologies that are meant to make it as accessible as possible at all times. We utilize an accessibility interface that allows persons with specific disabilities to adjust the website’s UI (user interface) and design it to their personal needs.
Additionally, the website utilizes an AI-based application that runs in the background and optimizes its accessibility level constantly. This application remediates the website’s HTML, adapts Its functionality and behavior for screen-readers used by the blind users, and for keyboard functions used by individuals with motor impairments.
If you’ve found a malfunction or have ideas for improvement, we’ll be happy to hear from you. You can reach out to the website’s operators by using the following email
Our website implements the ARIA attributes (Accessible Rich Internet Applications) technique, alongside various different behavioral changes, to ensure blind users visiting with screen-readers are able to read, comprehend, and enjoy the website’s functions. As soon as a user with a screen-reader enters your site, they immediately receive a prompt to enter the Screen-Reader Profile so they can browse and operate your site effectively. Here’s how our website covers some of the most important screen-reader requirements, alongside console screenshots of code examples:
Screen-reader optimization: we run a background process that learns the website’s components from top to bottom, to ensure ongoing compliance even when updating the website. In this process, we provide screen-readers with meaningful data using the ARIA set of attributes. For example, we provide accurate form labels; descriptions for actionable icons (social media icons, search icons, cart icons, etc.); validation guidance for form inputs; element roles such as buttons, menus, modal dialogues (popups), and others. Additionally, the background process scans all of the website’s images and provides an accurate and meaningful image-object-recognition-based description as an ALT (alternate text) tag for images that are not described. It will also extract texts that are embedded within the image, using an OCR (optical character recognition) technology. To turn on screen-reader adjustments at any time, users need only to press the Alt+1 keyboard combination. Screen-reader users also get automatic announcements to turn the Screen-reader mode on as soon as they enter the website.
These adjustments are compatible with all popular screen readers, including JAWS and NVDA.
Keyboard navigation optimization: The background process also adjusts the website’s HTML, and adds various behaviors using JavaScript code to make the website operable by the keyboard. This includes the ability to navigate the website using the Tab and Shift+Tab keys, operate dropdowns with the arrow keys, close them with Esc, trigger buttons and links using the Enter key, navigate between radio and checkbox elements using the arrow keys, and fill them in with the Spacebar or Enter key.Additionally, keyboard users will find quick-navigation and content-skip menus, available at any time by clicking Alt+1, or as the first elements of the site while navigating with the keyboard. The background process also handles triggered popups by moving the keyboard focus towards them as soon as they appear, and not allow the focus drift outside of it.
Users can also use shortcuts such as “M” (menus), “H” (headings), “F” (forms), “B” (buttons), and “G” (graphics) to jump to specific elements.
We aim to support the widest array of browsers and assistive technologies as possible, so our users can choose the best fitting tools for them, with as few limitations as possible. Therefore, we have worked very hard to be able to support all major systems that comprise over 95% of the user market share including Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera and Microsoft Edge, JAWS and NVDA (screen readers), both for Windows and for MAC users.
Despite our very best efforts to allow anybody to adjust the website to their needs, there may still be pages or sections that are not fully accessible, are in the process of becoming accessible, or are lacking an adequate technological solution to make them accessible. Still, we are continually improving our accessibility, adding, updating and improving its options and features, and developing and adopting new technologies. All this is meant to reach the optimal level of accessibility, following technological advancements. For any assistance, please reach out to